Ученичка екскурзија

Ученици Средње школе „Доситеј“ заједно са предметним професорима у априлу месецу били су на седмодневној екскурзији у Северној Италији. Имали су прилику да обиђу наредне градове, и уживају у чарима сваког од њих, а то су: Болоња, Фиренца, Пиза, Сијена, Венеција, Лидо ди Језоло и за крај незаобилазни Трст. Позитивна енергија професора, ученика и директора школе, била је присутна током читаве екскурзије. Туристички водич био је присутан све време током трајања екскурзије, тако да су ученици у сваком моменту могли да са њим размењују искуства о граду, као и да чују историјске приче по којој је сваки град остао упамћен.

 

Ученици су се ближе упознали са културом, знаменитостима, као и историјским значајем које је обележило сваки град. Према томе, у Болоњи су шетали тргом Мађоре, видели Базилику Светог Петронија, Нептунову фонтану, Градску кућу, као и торњеве Асинели и Гарисенда, који су ученицима били посебно занимљиви, због свог необичног положаја, односно накривљености од преко метар. Болоња је такође била и јединствена прилика да ученици посете најстарији универзитет у Европи – Болоњски универзитет, који је и даље мета многих студената због њене традиције и културног богатства које носи са собом, и да на тај начин добију информације од старијих студената које им могу користити у даљем школовању.

 

Наредна тачка била је чувена Пиза и Криви торан, по којем је овај град и препознатљив. Ученици су имали прилику да направе занимљиве фотографије поред торња, што је може се слободно рећи, необилазна појава код туриста. Осим тога, туристички водич им је испричао и занимљивости везане за Криви торањ, тако да су ученици осим интересантних фотографија, са собом „понели“ и приче, које су од културно-историјског значаја, и које ће моћи да употребе на часовима географије и историје, као додатни адут.

 

Фиренца, тај дивни град, у ком су ученици сазнали нешто ново, током обиласка и разгледања катедрале Цветне Марије, Ђотовог звоника, Крстионице Св. Јована са Вратима Раја, Стари мост, палату Пити, трг Сињорију са Старом палатом и бројним скулптурама, међу којима су „Давид“, „Персеј“, „Отмица Сабињанки“ ). Оно што је допринело целокупном обиласку Фиренце, јесте то што се самом обиласку придружио локални туристички водич, који преко 20 година живи и ради управо у Фиренци, тако да су ученици имали јединствену прилику да чују занимљиве чињенице које потичу из самог срца града, и на тај начин се културолошки и знатно ближе упознају са њим. Осим тога, имали су прилику да посете галерију „Уффизи“, која спада у један од најстаријих и најугледнијих музеја уметности на свету, и тиме прошире своје видике и сазнања када је уметност у питању.

 

Венеција –  град у који се сви поново враћају. Ово је била само једна од изјава ученика и професора који су пуни позитивних утисака у повратку разговарали о овом нестварном граду. Ученици су у пратњи туристичког водича, обишли Тамницу, мост Уздаха, Дуждеву палату, „Врата смрти“, трг Св. Марка, Астрономски сат, базилику Св.Марка, Понте Риалто, и наравно чувену базилику Санта Мариа делла Салуте, о којој су ученици имали прилику да раде на часовима српског језика и књижевности као и ликовне културе, а сада се и уживо сусретну са овом нестварном грађевином.

 

Сијена је за ученике остала упамћена по тргу Кампо са палатом Публицо, Сијенском катедралом, коју су сви фотографисали, као и по цркви Св. Доменика. Током слободног времена, ученици су имали прилике да се ближе упознају са свакодневним начином живота мештана овог града и упореде га са оним које становништво води у Србији, и испробају чувену италијанску кухињу.

 

Градови су се низали један за другим, и следећи на ред био је Лидо ди Јесоло, који красе километри пешчане плаже, којом су ученици заједно са професорима и директором школе шетали и уживали у чарима мора.

 

На самом крају седмодневне екскурзије, обишао се Трст, који представља важан град и луку у Италији.

За сам крај, сумирањем утисака долази се до закључка да је екскурзија успешно реализована, да су ученици обогаћени новим знањем о градовима и култури Северне Италије, и да усхићењем чекају наредну дестинацију са којом ће се ближе упознати.